Kol. Kiełczewice Dolne 77
plantacja.lawendowewzgorze@gmail.com

Olejki i hydrolat

Woda lawendowa powstaje w wyniku wielogodzinnej destylacji parą wadną świeżych kwiatów lawendy. Aby otrzymać produkt jak najwyższej jakości, proces ten przeprowadzamy tradycyjnie przy użyciu miedzianej aparatury. Alembiki z tego wartościowego materiału stosowane były już od wieków na plantacjach Francji czy Chorwacji. Ceniono je głównie ze względu na właściwości antyseptyczne miedzi, które powodują że destylaty są wolne od bakterii i szkodliwych zanieczyszczeń. Miedź zwalcza również rozwój grzybów i pleśni, dzięki czemu nasze hydrolaty są naturalnie zakonserwowane bez użycia chemii. W ten sposób otrzymujemy ekstrakt z roślin w 100% naturalny, który charakteryzuje się delikatnym zapachem oraz cennymi właściwościami pielęgnacyjnymi.

Hydrolat z powodzeniem zastapi tonik, ale może być również świetnym składnikiem bazowym dla DIY maseczek, balsamów, kremów, serum. Zawiera szereg aktywnych składników, które wytrąciły się w procesie destylacji z kwiatostanów. Są one niezwykle porządane i odżywcze w pielęgnacji skóry. Popularnie nazywany wodą lawendową, hydrolat szczelnie zamykamy w buteleczki z atomizerem więc można ją bezpośrednio stosować jak mgiełkę pryskając twarz,ciało i włosy.

Właściwości i zastosowanie:

• Jako tonik do twarzy, szyi, dekoltu.

• Przywraca odpowiednie pH skóry.
• Dodatek do kosmetyków do cerytłustej, trądzikowej i dojrzałej.
• Odświeżacz powietrza i pościeli.
• Relaksuje i ułatwia zasypianie.
• Po goleniu redukuje podrażnienia.
• Odstrasza komary.

Cena: 15zł / 100 ml

Olejek eteryczny powstaje w wyniku wielogodzinnej destylacji parą wadną świeżych kwiatów lawendy. Aby otrzymać produkt jak najwyższej jakości, proces ten przeprowadzamy tradycyjnie przy użyciu miedzianej aparatury. Alembiki z tego wartościowego materiału stosowane były już od wieków na plantacjach Francji czy Chorwacji. Ceniono je głównie ze względu na właściwości antyseptyczne miedzi, które powodują że destylaty są wolne od bakterii i szkodliwych zanieczyszczeń. Miedź zwalcza również rozwój grzybów i pleśni, dzięki czemu nasze olejki są naturalnie zakonserwowane bez użycia chemii. W ten sposób otrzymujemy ekstrakt z roślin w 100% naturalny, który charakteryzują się silnym zapachem oraz szeregiem właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych.

Jednym z najbardziej cenionych zastosowań olejku jest aromaterpia. Można go inhalować, dodawać kilka kropel do kąpieli lub kominków zapachowych. Zastosowany w ten sposób pomaga się zrelaksować, działa anystresowo i ułatwia zasypianie. Olejek uśmierza również bóle mięśni, bóle reumatyczne i miesiączkowe. Wmasowany w skroń jest pomocny w radzeniu sobie z migrenami, stanami depresyjnymi i lękami.

Właściwości i zastosowanie:

• Działa rozluźniająco, przeciwzapalanie.

• Łagodzi ataki migreny, bóle mięśni.
• Zwalcza choroby i przebarwienia skórne.
• Udrażnia drogi oddechowe.
• Odstrasza mole, komary, kleszcze.
• Do inhalacji, masażu, kąpieli, kominków zapachowych.

Cena: 12 zł / 5ml 10ml
20 zł / 10 ml